Cat de sigura si de eficienta este Tehnologia EMS?

Desi dispozitivele EMS nu va vor ajuta sa stati pe canapea, mancand bomboane, in timp ce va construiti bicepsi ca un Supererou din seria Avengers :))), acestea cu siguranta va pot ajuta la arderea grasimilor, tonifiere, relaxare si chiar la recuperare post-traumatica.

Stimularea Electrica Musculara (EMS), cunoscuta si sub numele de Stimulare Electrica Neuromusculara (NMES) sau Electrostimulare Musculara este o tehnologie care provoaca contractii musculare, folosind impulsuri electrice care iti stimuleaza direct neuronii motori. Dispozitivele EMS (cum ar fi de ex. XBody, PowerDot, Compex, Tone-A-Matic sau MarcPro) iti ofera acest beneficiu in cadrul unui salon XBody specializat, asa cum este ToMe, sau chiar in confortul propriei case.

Aceasta stimulare electrica creeaza contractii musculare care pot fi rapide si frecvente, rapide cu pauze lungi sau contractii care sunt tinute timp de cateva secunde sau chiar minute (acestea din urma sunt in general realizate de sportivii de performanta).

In mod normal, corpul tau iti actioneaza muschii trimitand impulsuri electrice din creier prin Sistemul Nervos Central (SNC). Dar un dispozitiv EMS iti permite sa realizezi contractii musculare profunde, intense si complete, fara a-ti activa (sau fara a-ti stresa) Sistemul Nervos Central – ca sa nu mai vorbim de articulatii si tendoane.

Cel mai tare lucru este ca corpul tau nu cunoaste diferenta dintre o contractie voluntara si una stimulata electric. Corpul tau recunoaste doar ca exista un stimul si reactioneaza la acesta in consecinta.

Daca suna putin fantezist pentru tine, nu-ti face griji – exista stiinta si studii care sa demonstreze aceste lucruri! 🙂

Un studiu publicat in „Journal of Strength and Conditioning” a analizat daca EMS ar putea ajuta sportivii de elita sa castige un avantaj de performanta. Ei au concluzionat ca „analiza arata ca sportivii cu experienta si de elita, in ciuda nivelului lor fizic deja ridicat, sunt capabili sa-si imbunatateasca semnificativ nivelul de forta in aceeasi masura posibila cu subiectii neinstruiti„.

La incheierea acestui studiu, cercetatorii au afirmat ca „Tehnologia EMS ofera o alternativa promitatoare la antrenamentul traditional de forta pentru imbunatatirea parametrilor de forta si a abilitatilor motorii la sportivi„.

Un alt studiu din 2015 intitulat „Efectele terapiei cu impulsuri electrice de inalta frecventa asupra obezitatii abdominale la femeile tinere: un studiu controlat randomizat” ofera un exemplu diferit de eficacitate a electrostimularii musculare. Acest studiu a analizat daca EMS va poate ajuta sa pierdeti grasime corporala, fara a pune accentul pe partea de fitness, deja dovedita in studiile anterioare.

In acest studiu, un grup de subiecti au primit 30 de minute de terapie cu impulsuri electrice de inalta frecventa printr-o serie de electrozi asezati pe stomac. Subiectii au facut aceste sesiuni de trei ori pe saptamana timp de sase saptamani. Dupa aceste sase saptamani, cercetatorii au masurat circumferinta taliei subiectului, indicele de masa corporala, masa de grasime subcutanata (grasime sub piele) si procentul total de grasime corporala.

In mod surprinzator, fara ca subiectii sa-si modifice antrenamentele sau dieta, utilizarea EMS a avut intr-adevar efecte semnificative asupra scaderii circumferintei taliei, obezitatii abdominale, a masei de grasime subcutanata si a procentului de grasime corporala, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze: „Utilizarea terapiei cu impulsuri electrice de inalta frecventa poate fi benefica pentru reducerea nivelurilor de obezitate abdominala la femeile tinere„.

Alte studii au aratat ca Tehnologia EMS are utilitati multiple, de la gestionarea durerii pana la cresterea fluxului de sange muscular pentru incalzirea inainte de activitatile sportive de performanta.

, , , , , , , , , , , ,
Meniu